שדרוג מעלית ישנה בבניין מגורים

הטכנולוגיה המתפתחת אינה פוסחת גם על תחום המעליות ולכן
יותר ויותר וועדי בתים של בנייני מגורים מחליטים לשדרג את המעליות הישנות בבניין למעליות חדישות, נוחות ובטיחותיות יותר. המעליות הישנות בבניינים ישנים עלולים להתקלקל באופן תכוף, אינן פועלות בצורה יעילה וחלקה כמו המעליות החדישות ולעיתים אף עלולות להוות סכנה בטיחותית.
לכן, שדרוג מעלית ישנה בבניין מגורים הינו תהליך חיוני וחשוב שישפר את חוויית השימוש בה ואת תפקודה ויהפוך את בניין המגורים למודרני יותר.

מדוע כדאי לשדרג מעלית ישנה?

הטכנולוגיה של המעליות הולכת ומשתדרגת עם השנים ולכן מעליות ישנות הינן פחות יעילות ופחות בטוחות.


הסיבות לשדרוג:

  1. כדי להעלות את רמת הבטיחות של המעלית – מעליות חדישות מצוידות במנגנוני בטיחות מודרניים, כגון: מערכות עצירה חירום מתקדמות, חיישני עומס ומערכת בטיחות חדשנית.
  2. כדי לחסוך באנרגיה - מעליות ישנות צורכות יותר חשמל ממעליות משודרגות. המעליות המשודרגות משתמשות באנרגיה מופחתת וצורכות פחות חשמל וכך מפחיתות לדיירים את חשבון החשמל המשותף עבור המעליות.
  3. התאמה לתקנים מודרניים – במשך השנים השתנו התקנים והפכו להיות מחמירים יותר ומותאמים לסטנדרטים גבוהים יותר.
  4. שיפור חווית המשתמש – למעליות חדישות יש עיצוב אסתטי נאה, כגון: תא נוסעים מעוצב, דלתות אוטומטיות שקטות ותאורה מודרנית.
  5. העלאת ערך הנכס - דירה הממוקמת בבניין עם מעלית משודרגת נחשבת אטרקטיבית יותר ולכן שווה יותר.
  6. חיסכון בעלויות תחזוקה - מעלית משודרגת צריכה פחות תחזוקה ממעלית ישנה, דבר המפחית את הוצאות הדיירים.

מה כולל תהליך השדרוג?

  1. בחינת מצב המעלית ע"י חברת מעליות מוסמכת על כל מערכותיה. לאחר הבדיקה יכול הצוות המקצועי של חברת המעליות לספק תמונת מצב אמינה ומקצועית של מצב המעלית ולייעץ לגבי שדרוגה.
  2. תכנון השדרוג צריך להיות מותאם לצרכי הבניין, לצרכי הדיירים, לתקציב העומד לרשותם וכמובן לדרישות הבטיחות.
  3. במסגרת התוכנית מחליטים הדיירים יחד עם צוות חברת המעליות אלו רכיבים חדשים יתווספו או יוחלפו, מהו סגנון עיצוב תא המעלית וכדו'.
  4. לאחר שהדיירים מאשרים את תוכנית השדרוג הצוות המקצועי מתחיל בעבודתו, שיכולה לכלול: החלפת מנוע המעלית, מערכת הבקרה, כבלי המעלית, שדרוג התא והדלתות ועוד.
  5. לאחר סיום תהליך השדרוג המעלית עוברת בדיקות קפדניות כדי לוודא את תפקודה התקין ועמידתה בתקני הבטיחות הנדרשים.

אתגרים בתהליך השדרוג

  1. במבנים ישנים יש קושי לעיתים להתאים את השדרוג למבנה הבית הקיים מבחינת גובה הפיר, קיום שטח מצומצם להתקנת ציוד נוסף והתאמת פיר המעלית למערכות מודרניות.
  2. בבתים ישנים יש תשתיות ישנות שעשויות לא לתמוך במערכות החדשות של המעלית המשודרגת ולכן יש צורך בשדרוג מקיף גם של מערכות שאינן קשורות ישירות למעלית.
  3. עלול להתעורר מצב בו דיירי הבניין מעוניינים בשדרוג המעלית, אך אינם מסוגלים מבחינה כספית לגייס את הסכום הנדרש לכך.
  4. יכולים להתעורר חילוקי דעות בין הדיירים לגבי הצורך בשדרוגה, בעיקר על רקע כספי.
  5. בתהליך השדרוג המעלית אינה עובדת וזה יכול ליצור מצב בעייתי בעיקר לדיירים מבוגרים המוגבלים בתנועתם ולפגיעה באיכות חייהם של כל הדיירים.
  6. כיום החוק מחייב עמידה בתקני בטיחות מחמירים יותר מאשר בעת התקנת המעלית הישנה. שינוי התקנים עלול לגרום לצורך בהתקנת מערכות חדשות לגמרי למעלית, מה שכרוך בהוצאות כספיות גבוהות.
  7. שילוב בין דרישות טכניות לבין עיצוב מודרני הוא אתגר מורכב ולעיתים, נדרשת התאמה של עיצוב המעלית לעיצוב הכללי של הבניין.
  8. על חברת המעליות לוודא שהשדרוג מתבצע בצורה שמבטיחה בטיחות מקסימלית.
  9. יש לקחת בחשבון שעלול להיות פער בין ציפיות הדיירים משדרוג המעלית לבין התוצאה בפועל ולכן חשוב לעשות תיאום ציפיות שיהיה מקובל עליהם לפני תחילת עבודת השדרוג.

לסיכום ניתן לומר,
שדרוג מעלית ישנה בבניין מגורים הינה החלטה נכונה שהיא גם  השקעה כספית חכמה לעתיד.
שדרוג המעלית בבניין מגורים תורם לא רק לשיפור הבטיחות והנוחות של דיירי הבניין, אלא גם תורם לאסתטיות שלו ולהעלאת ערך הדירות בבניין.
באמצעות שילוב טכנולוגיות חדשות, התאמה לתקנים עדכניים ושדרוג העיצוב ניתן לשפר משמעותית את איכות החיים של דיירי הבניין.