סוגים שונים של מעליות

בבנייני מגורים רבים במדינת ישראל ואפילו בבתים פרטיים קיימות מעליות, אשר משרתות את הדיירים על צרכיהם השונים. בזכות התפתחויות טכנולוגיות של העשור האחרון ניתן למצוא גם בארץ מגוון סוגי מעליות, בעלות יכולות שונות הנוגעות למהירות העלייה והירידה, רמות בטיחות, סוג ההנעה, גודל המעלית והטכנולוגיה שעומדת מאחוריה. על כן, ניתן לסווג את המעליות על פי מספר תכונות, אף שהסיווג הנפוץ הוא בהתאם לטכנולוגיה שעליה היא מבוססת, כלומר חשמלית או הידראולית.

 

מעלית חשמלית
קיימים סוגים שונים של מעליות חשמליות בעלות גיר או ללא גיר, החל במעליות פשוטות יחסית ועד למשוכללות ויקרות עם אפשרויות מתקדמות. באופן כללי, מעלית חשמלית כשמה כן היא – מבוססת על גיר ומנוע חשמלי אשר תפקידם לסובב את גלגל ההינע, ושוכנים בחדר המכונות. התנועה מעלה ומטה מתקבלת על ידי סיבובו של גלגל ההינע, אשר מתווך בין המעלית לבין המשקולת שנעה במקביל ובמנוגד אליה. כלומר, המשקולת עולה למעלה בזמן שהמעלית יורדת, ולהיפך. 

מבחינת סוגי המעליות החשמליות, נהוג לחלקם בעיקר על פי ההנעה והתמסורת. לדוגמא, קיימות מעליות בעלות גיר והנעת זרם חילופים, אשר מסוגלות לנוע במהירות אחת או בשתי מהירויות שונות. מעליות בעלות שתי מהירויות מאטות ממהירותן ככל שהן מתקרבות לנקודת העצירה, וכך חווים הנוסעים עצירה נעימה יותר, דיוק רב יותר בנקודה המבוקשת, וגם מהירות גבוהה יותר המתאפשרת בשל יכולת ההאטה אשר מונעת חבטה. 

לעומת זאת, קיימות גם מעליות ללא גיר המבוססות על זרם ישר או חילופים מבוקר, הנבדלות זו מזו בעיקר בצריכת האנרגיה ומכאן בהוצאות החשמל של הבניין. המעליות החשמליות עשויות להגיע למהירויות שונות על פי סוגי ההינע ובקרת הויסות, ובהתאם למהירות המקובלת במספר הקומות של בניין המגורים. 

לדוגמא, בבניין בן 5 קומות תהיה בדרך כלל המהירות המקסימאלית עד 0.8 מטרים לשנייה, ואילו במגדלים גבוהים במיוחד תגיע המעלית עד למהירות של 4 מטרים לשנייה.


מעלית הידראולית
מעלית מסוג זה פועלת באמצעות משאבה חשמלית שממוקמת בחדר המכונות, ויוצרת לחץ גבוה של שמן באמצעות דחיסה. הלחץ הגבוה מגיע דרך הצינורות אל בוכנה הידראולית ששוכנת מתחת למעלית, ומניעה אותה כלפי מעלה. ירידת המעלית ההידראולית נעשית באמצעות הפסקת פעילותה של המשאבה החשמלית, ופתיחתו של שסתום המאפשר את חזרתו של השמן למיכל ממנו שואבת המשאבה.

באופן כללי, מעליות הידראוליות משמשות בבניינים שאינם גבוהים, בני עד 20 מטרים או 6 קומות, כאשר המהירויות מצויות בטווח שבין 0.3 ל- 1 מטרים לשנייה. מדובר במעליות הנחשבות לאמינות ביותר, המצטיינות ביכולת נשיאת משקל גבוהה מזו של מעליות חשמליות, מה שמתבטא גם במחיריהן היקרים יחסית. בנוסף על מתן פתרון עבור בניינים בעלי צרכי העמסה גבוהים, ניתן גם להתקין את המעליות ההידראוליות עם תאים מרווחים יותר, וזאת מפני שהן אינן דורשות התקנה של חדר מכונות על גג בניין המגורים.