על מה ולמה תמ"א?

למה צריך לחזק מבנים בפני רעידות אדמה, היכן נמצאים איזורי הסיכון, מהן אפשרויות הבנייה ומהם הסיכוניים האפשריים.

תמ"א 38, הכוונה היא אל תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה אשר אושרה על ידי הממשלה בשנת 2005. בקיץ 2019 הודיע מינהל התיכנון כי ימליץ לעצור את תוכנית תמ"א 38 בכל הארץ, בחודש מאי 2020. הסיבה: התוכנית לא הגשימה את יעדיה. המועצה הארצית לתכנון ולבנייה מוסמכת שלא לאשר את המלצת מינהל התכנון, אך תוכניות תמ"א 38 עדיין מתוכננות ומאושרות בכל רחבי הארץ.

אז למה צריך את תמ"א 38? מבנים רבים, רובם ישנים ורעועים, לא עומדים בתקן הישראלי לעמידת מבנים בפני רעידות אדמה. זו הסיבה שאושרה התוכנית הזו, על מנת שיוכלו לחזק מבנים קיימים או להרוס אותם לגמרי ולבנות במקומם מבנים העומדים בתקן בעמידה ברעידות אדמה. כידוע לנו, ישראל נמצאת במקום אסטרטגי לרעידות אדמה, והשארת תושבים בניינים רעועים שכאלה שלא עומדים בתקן, תהווה סיכון גדול בעת רעידת אדמה להריסת המבנה ולסיכון חיי אדם רבים המתגוררים בו.

 

היכן נמצאים איזורי הסיכון לרעידות אדמה?
איזורי הסיכון הגבוה לרעידת אדמה, גיאוגרפית, נמצאים מסביב לשטחי השבר הסורי – אפריקאי. אך רעידות אדמה חזקות משפיעות בטווחים גדולים מאוד, והאיזורים הנמצאים בסיכון יכולים להיות דווקא אלה הצפופים מבחינת אוכלוסייה ובנייה, כאשר הבנייה אינה עוברת את תקן הבטיחות מפני רעידות אדמה. כך יש סכנה גדולה ברעש אדמה באיזורים הללו, כיוון שהבניינים הרבים עלולים לקרוס ולסכן חיי אדם רבים ואת הרכוש והקניין שלהם.

 

אפשרויות הבנייה השונות
במסגרת פרוייקט התמ"א, ישנן מספר תוכניות שונות לחיזוק הבניין הישן מפני רעידות אדמה. ניתן לחזק את הבניין בלבד ללא תוספות בנייה שונות, אך יש מקרים בהם אפשר לבנות קומות נוספות שיהיו רחבות יותר, שם אפשר לשכן אנשים נוספים. האופציה הנוספת היא להרוס את הבניין לגמרי ולבנות אחד חדש במקומו.

 

סיכונים אפשריים: בעד ונגד תמ"א 38
לעיתים, חיזוק המבנים הישנים אינו מספיק כלל לעמידה בפני רעידות אדמה כפי שמצויין בתקן. לכן, חיזוק המבנים לרוב היא לא אופצייה נכונה ומשתלמת, כיוון שכך או כך הבניין לא יעמוד בתקן. לכן יש מקרים רבים בהם צריך להרוס לגמרי את הבניין ולהקים אותו מחדש על מנת שכן יוכל לעמוד בתקן ("פינוי בינוי").

מבצע פינוי-בינוי כרוך בהוצאות רבות, הן מצד המדינה והן מצד הדיירים; הריסה של בניין והקמת אחד חדש, כמו גם באי נוחות של הדיירים בבניין שאינם רוצים להתגורר בתוך אתר בנייה הכולל הרבה מאוד רעש, ואינם יכולים למצוא מקום מגורים זמני לעבור אליו עקב סיבות שונות. בנוסף, הרחבת הבנייה עלולה לגרום לצפיפות נוראית בין הבניינים ולחוסר נוחות מבחינת מגורים.

מבחינה כלכלית, ליזמים ולקבלנים לא משתלם להשקיע בהריסה ובנייה מחדש של בניינים בפריפריה, כי העלות של כל התהליך הזה לעומת התמורה הכספית שהם יקבלו פשוט לא מצדיקה כניסה ראשונית לפרויקט, ועלולה אף לגרום לפשיטת רגל של הקבלן המבצע. עקב כך, היזמים לא ירצו להתחיל פרוייקט תמ"א 38 באיזור מסויים שלא יניב להם פירות כלכליים, וכן ירצו להשקיע באיזורים בעלי ערך נדל"ני גבוה יותר. כך, הפך פרוייקט התמ"א בקלות מפרוייקט ממשלתי ארצי למען בטיחות האוכלוסייה ותושבי המדינה -- לפרוייקט כלכלי שאמור להניב כסף ליזמים ולקבלנים השונים, בעיקר באזורי הביקוש הצפופים במרכז ובערים הגדולות. 

למרות כל האמור לעיל, אין להקל בראש בנושא הבטיחות - הסכנה מפני רעידת אדמה היא אמיתית ומשמעותית, למרות שקשה לנו לדמיין אותה או לחשוש ממנה.